sobota, 21 marca 2015

Chleb na żurku

                                Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec.



800 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
500 ml żurku staropolskiego ( w butelce u mnie o smaku boczku )
100 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżka soli

Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą.
Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.

( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ).

Zbliżają się święta, będziemy piec ciasta więc zajrzyjcie do gazetki. Znajdziecie tam super promocje na akcesoria do pieczenia.



4 komentarze:

  1. Dla mnie taki chleb również jest nowością...Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego tak długo ma być pieczony? Czy dlatego, że taki duży? A jak zrobię mały, w keksówce, to wystarczy 45 minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego pieczemy tak długo bo ciasto w naczyniu wstawiamy do zimnego piekarnika i nie wyrośnięte. Inne chleby piekę wyrośnięte i w nagrzanym piekarniku. Tu mamy do czynienia z zimnym a jednak piekarnik potrzebuje czasu na nagrzanie. Co do czasu pieczenia w keksówce na mniejszą ilość nie wiem bo piekłam taką i nie wiem jak się wtedy chleb zachowa, czy się dopiecze.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...