piątek, 6 marca 2015

Graham ze słonecznikiem

                               Zapach w domu podczas pieczenia chleba jest nieziemski. A potem ta chrupiąca skórka i najlepiej domowe masło to już raj na ziemi. Jeśli macie obawy przed pieczeniem swoich chlebów to odrzućcie je i spróbujcie. Jak to mówią " najtrudniejszy pierwszy krok ". A potem to już z górki.



Zaczyn :
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szk letniej wody
Ciasto :
450 ml letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli ( czubata )
100 g słonecznika

Do miski wrzucić drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę i wymieszać dokładnie zaczyn.
Zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wsypać obie mąki wymieszane z solą, wlać wodę i olej oraz wsypać słonecznik.
Drewnianą łyżką połączyć składniki  apotem wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę i umieścić łączeniem do dołu w garnku ceramicznym wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
Wierzch oprószyć mąką i ponownie zakryć ściereczką a potem zostawi znowu aby ciasto wyrosło.
Chleb piec najpierw 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni a potem 35 w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.



Jeśli jeszcze nie byliście w Kaufland to szybko zajrzyjcie do gazetki aktualnej od wczoraj i wyruszcie na zakupy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.