czwartek, 5 marca 2015

Pieczeń wieprzowa z dynią

                              Łopatka wieprzowa, dynia, boczek, przyprawy. Jak myślicie co z tego będzie ? Nie będę Was trzymać w niepewności i zdradzę Wam co wymyśliłam. Zrobiłam pieczeń do chleba. Taka domowa jak i wszystko domowe jest najlepsze. Mało pracy a jak smacznie.




600 g łopatki wieprzowej
400 g dyni
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 jajka
5 łyżek bułki tartej
1/3 szk wody
sól morska z ziołami
czerwona czubrica
pieprz czarny
boczek wędzony ( tyle pasków aby wyłożyć foremkę )

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie.
Dynię po obraniu także zmielić.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
Składniki te umieścić w misce, dodać pozostałe składniki i przyprawy i wymieszać masę.
Foremkę keksową wyłożyć plastrami wędzonego boczku a następnie wyłożyć w środek masę mięsną.
Wyrównać powierzchnię i na górze rozłożyć też plasterki boczku.
Pieczeń piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.
Po upieczeniu pieczeń zostawić w foremce do wystudzenia.
Pieczeń przechowywać w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa.

Nie zapomnijcie już dziś zajrzeć do nowej gazetki z promocjami, które znajdziecie już 9 marca w Lidlu


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.