poniedziałek, 30 marca 2015

Potrawka drobiowa z kaszą bulgur




KASZA :
2 szk kaszy bulgur
5 szk wody
sól do smaku ( do wody )
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki selera lub pietruszki
3 duże pieczarki ( 6-7 mniejszych )
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
POTRAWKA :
1 cebula
2 duże ćwiartki z kurczaka
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku
1,2 szk sosu słodko kwaśnego tajskiego
2 łyżki oleju rzepakowego


POTRAWKA :
Ćwiartki z kurczaka wytrybować i mięso pokroić w kostkę ( kości można odłożyć i wykorzystać do ugotowania wywaru na zupę ).
Cebulę pokroić w kostkę.
Rondel lub inny garnek rozgrzać, wlać olej i wrzucić pokrojone kawałki kurczaka, podsmażyć.
Następnie dodać cebulę, smażyć do zrumienienia i wlać sos oraz dodać przyprawy.
Potrawkę dusić pod przykryciem do miękkości.
KASZA :
Do garnka wlać wodę i zagotować, dodać sól i ponownie zagotować.
Do gotującej się wody przełożyć wypłukaną kaszę bulgur i gotować 7-8 minut od czasu do czasu mieszając.
Zakryć garnek pokrywką aby kasza wchłonęła resztę płynu, można od czasu do czasu pomieszać.
Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Do rozgrzanego, szerokiego rondla lub na patelnię wlać olej wrzucić cebulę, chwilę smażyć.
Potem dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz posiekaną natkę i smażyć do miękkości.
Do podsmażonych składników przełożyć kaszę, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Kaszę podawać z przygotowaną potrawką z kurczaka.


Macie ostatnia szansę na zakupy z promocyjnej gazetki do Biedronki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...