środa, 25 marca 2015

Schab trzydniowy pieczony

                                 Jeśli chcecie na Święta zrobić domową wędlinę to polecam Wam trzydniowy schab pieczony. Jest smaczny i na pewno świetnie zastąpi sklepowe wędliny, które praktycznie smakują tak samo. A tu mamy pole do popisu bo możemy takie mięso doprawić na swój smak i upiec pyszną wędlinę.



1,5 kg schabu bez kości z tłuszczykiem
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżka soli morskiej ziołowej
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu cayenne
dodatkowo :
sól z pieprzem ( w młynku )

Schab umyć i osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać.
Na dno naczynia, w którym będzie marynowało się mięso wsypać trochę marynaty.
Resztę wysypać na schab i masować chwilę aby całe mięso pokryła marynata.
Schab ułożyć w naczyniu, zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki.
Przechowywać mięso przez 3 dni kilka razy obracając je i oprószając solą z pieprzem.
Trzeciego dnia schab włożyć do piekarnika najlepiej na kratce, pod spód włożyć blachę.
Schab piec 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczony wystudzić, włożyć do lodówki a potem kroić na plastry i spożywać np. jako domowa wędlina do pieczywa.

Na koniec zostawiam Wam gazetkę


2 komentarze:

  1. Proszę o informację czy schab nie wyszedł za słony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie nie był za słony bo lubię dobrze doprawione jedzenie. Ale oczywiście można dać mniej soli jeśli lubi się delikatniejsze smaki.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.