niedziela, 22 marca 2015

Schabik z polędwiczką z szynkowara

                               Dziś kolejna wędlina z szynkowara. Poprzednio była drobiowa a tym razem wieprzowa. Oczywiście zrobiona w szynkowarze singiel od Tradismak. Zawsze smacznie, zawsze świeżo. Świetny pomysł na takie urządzenie. Jak się okazuje domowe zawsze najlepsze. jeśli jeszcze nie macie szynkowara to koniecznie sobie kupcie bo na prawdę świetnie się sprawdza w przygotowywaniu domowych wędlin.


150 g polędwiczki wieprzowej
605 g schabu bez kości z tłuszczykiem
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka peklosmaczku do kiełbas
1 łyżka przyprawy John ( susze warzyw, papryka zielona, czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier )
( składniki na mały szynkowar Singiel do 830 g mięsa )

Schab i polędwiczkę umyć i osuszyć.
Schab pokroić w grubą kostkę.
Pokrojone mięso i polędwiczkę wrzucić do miski lub garnka, dodać przyprawy i wymieszać, zakryć pokrywką lub talerzykiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia do szynkowara włożyć woreczek ( w wyposażeniu szynkowara ), do woreczka włożyć połowę mięsa, na nie położyć polędwiczkę i znowu wyłożyć mięso. 
Dokładnie ubić, szczelnie zakryć woreczek i nałożyć płytkę metalową ( pokrywkę szynkowara ).
Założyć sprężynę i szyną, zamknąć szynkowar.
W garnku zagotować tyle wody aby po włożeniu do niego szynkowara wystawał on 1 cm ponad wodę.
Zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu w temperaturze 90 stopni przez 60 minut ( dobrze byłoby aby użyć termometru do mięs, i włożyć jego pręt do wody przez otwór w pokrywce ).
Po upływie godziny wyjąć szynkowar z wody i zostawić do wystudzenia.
Potem włożyć do na kilka godzin do lodówki aby mięso ładnie związało.
Potem otworzyć szynkowar, wyjąć woreczek, z woreczka wędlinę ( moja podczas gotowania troszkę straciła kształt, bo pokrywka się lekko przesunęła z jednej strony, ale to nic następnym razem będzie lepiej ).
Kroić na plastry i podawać z pieczywem zamiast sklepowej wędliny a najlepiej z domowym pieczywem.



Już teraz zajrzyjcie do nowej gazetki bo od jutra nowe promocje


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.