czwartek, 12 marca 2015

Sos mięsno - dyniowy do makaronu



600 g łopatki wieprzowej
350 g dyni
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 pomidory
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szk rosołu

DO SMAKU :
sól
pieprz
zioła dalmatyńskie
czerwona czubrica
2 liście laurowe
2 ziela angielskie

Mięso zmielić w maszynce na grubych oczkach.
Potem wrzucić je do garnka z odrobiną oleju i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i dalej chwilę smażyć.
Na koniec wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i paprykę i nadal smażyć 2 - 3 minuty.
Pomidory obrać ze skóry, pokroić i dodać do podsmażonych składników razem z koncentratem.
Wszystko podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić do miękkości.
Gotowy sos zagęścić odrobiną mąki wymieszanej z wodą.
Zagotować i podawać z makaronem.

Zostawiam Wam gazetkę do przejrzenia 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.