czwartek, 2 kwietnia 2015

Ale meksyk czyli schab po meksykańsku

                                    Piekąc mięsa do pieczywa zastanawiam się co zrobić aby ich smak nie był ciągle taki sam. Bo w nadmiarze wszystko się znudzi. A chodzi o to aby było smacznie i inaczej. Tak sobie dumałam i postanowiłam wykorzystać tym razem do schabu przyprawy meksykańskiej. I muszę przyznać, że to było dobre posunięcie. Mięsko smaczne i inne. Na świąteczny stół idealne ale oczywiście nie tylko świąteczny.



1,5 kg schabu bez kości
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
1 łyżeczka soli morskiej
1,2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki przyprawy meksykańskiej

Schab umyć, osuszyć.
Składniki marynaty wymieszać i marynatą dokładnie natrzeć schab z każdej strony.
Ułożyć do w naczyniu, zakryć i wstawić do lodówki na trzy dni dwa razy dziennie obracając mięso.
Po upływie potrzebnego czasu mięso włożyć do blaszki ( u mnie dodatkowo wyłożonej papierem do pieczenia ) a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 1,5 godziny.
Upieczony schab wystudzić a potem schować do lodówki, kroić w cienkie plastry i podawać zamiast wędlin. 

Nie zapomnijcie kliknąć w gazetkę i zobaczyć co też ciekawego jest w promocyjnych cenach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...