niedziela, 26 kwietnia 2015

Chleb pszenny na podmłodzie

                             Ostatnio dużo czytałam o podmłodzie bo wcześniej to słowo było dla mnie nieznane. Zastanawiając się nad tym poszperałam i wzięłam się za upieczenie chleba właśnie na podmłodzie. Podmłoda to proces fermentacji drożdży, pszennej mąki i wody. Zostawia się taki zaczyn na około 10 godzin w pokojowej temperaturze i na tym wyrabia się ciasto na chleb dodając znowu mąkę, wodę, sól, drożdże i olej. I muszę przyznać, że choć na taki chleb czeka się długo to warto bo chleb jest o wiele lepszy niż taki na całkiem świeżych drożdżach. Jak spróbujecie to na pewno będziecie piekli chleb na podmłodzie. Do chleba użyłam mąki z Kłos - Pol



Podmłoda :
200 ml letniej wody
5 g świeżych drożdży

Ciasto :
cała podmłoda
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
4 łyżki oleju

Podmłoda :
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, mąkę i wodę i dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z solą.

Ciasto właściwe :
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą i solą oraz wsypać mąkę.
Wszystko wyrabiać 5 minut a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3 - 5 minut.
Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier i na koniec wystudzić chleb na kratce.

I tradycyjnie zachęcam Was do zajrzenia do gazetki, wystarczy kliknąć i oglądać



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...