sobota, 18 kwietnia 2015

Cukier fiołkowo - waniliowy

                            W tamtym roku planowałam zrobić kandyzowane fiołki. Planowałam, planowałam, fiołki przekwitły i na planach się skończyło. W tym roku miałam zamiar zrobić cukier fiołkowy. I szczerze powiedziawszy to dzięki Ali z Ala piecze i gotuje przypomniałam sobie aby go zrobić. Ale ja użyłam cukru domowego waniliowego. Cukier jest świetny, ma ładny kolor i możecie używać do ciast i deserów. Troszkę trzeba popracować bo zerwać fiołki, oczyścić, potem oberwać płatki ale warto. Tak więc jeśli nie macie jeszcze takiego cukru to spieszcie się bo fiołki niebawem przekwitną.




3/4 szk płatków świeżych fiołków
3/4 szk domowego cukru waniliowego

Świeżo zerwane fiołki delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.
Gdy przeschną oderwać same płatki a resztę wyrzucić.
Do rozdrabniacza wsypać cukier waniliowy i płatki fiołka i miksować aż płatki się połączą z cukrem.
Na czystej ściereczce rozsypać cukier i zostawić do przesuszenia od czasu do czasu mieszając.
Gotowy cukier przesypać najlepiej do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu kilka dni, używać do ciast i deserów.

Już za dwa dni super oferta w Lidl, nie zapomnijcie zajrzeć do gazetki


2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...