sobota, 18 kwietnia 2015

Cukier fiołkowo - waniliowy

                            W tamtym roku planowałam zrobić kandyzowane fiołki. Planowałam, planowałam, fiołki przekwitły i na planach się skończyło. W tym roku miałam zamiar zrobić cukier fiołkowy. I szczerze powiedziawszy to dzięki Ali z Ala piecze i gotuje przypomniałam sobie aby go zrobić. Ale ja użyłam cukru domowego waniliowego. Cukier jest świetny, ma ładny kolor i możecie używać do ciast i deserów. Troszkę trzeba popracować bo zerwać fiołki, oczyścić, potem oberwać płatki ale warto. Tak więc jeśli nie macie jeszcze takiego cukru to spieszcie się bo fiołki niebawem przekwitną.




3/4 szk płatków świeżych fiołków
3/4 szk domowego cukru waniliowego

Świeżo zerwane fiołki delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.
Gdy przeschną oderwać same płatki a resztę wyrzucić.
Do rozdrabniacza wsypać cukier waniliowy i płatki fiołka i miksować aż płatki się połączą z cukrem.
Na czystej ściereczce rozsypać cukier i zostawić do przesuszenia od czasu do czasu mieszając.
Gotowy cukier przesypać najlepiej do słoiczków i szczelnie zamknąć.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu kilka dni, używać do ciast i deserów.

Już za dwa dni super oferta w Lidl, nie zapomnijcie zajrzeć do gazetki


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.