wtorek, 28 kwietnia 2015

Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą

                                  Pierogi robię dość często i często robię różne farsze. Dziś pierwszy raz zrobiłam z soczewicą, ale dodałam kiełbasę i cebulkę. Co prawda soczewica zastępuje mięso ale moi faceci to mięsożercy i to dosłownie. Dodałam więc trochę kiełbasy. Jak wiadomo domowe pierogi zawsze są najlepsze nie to co ze sklepu.



FARSZ :
2 cebula
2,5 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
250 g kiełbasy podwawelskiej
sól
pieprz
słodka papryka
2 łyżki oleju
1 łyżka kaszy manny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

CIASTO :
1/2 szk gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
3 szk mąki pszennej typ 500

FARSZ :
Kiełbasę i cebule pokroić w drobną kosteczkę.
Podsmażyć na oleju, dodać ugotowaną soczewicę, chwilę smażyć i dodać do smaku przyprawy.
Wsypać kaszę mannę, natkę i wymieszać farsz, wystudzić.

CIASTO ?
Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtko a potem wlewając wodę mieszać składniki.
Gdy się połączą wyłożyć je na blat i zagnieść ciasto.
Położyć je na ściereczce i zakryć ciepłą miską, zostawić na 10 minut.
Po upływie tego czasu ciasto dzielić na porcje i wałkować na duży placek o grubości jaka nam odpowiada, następnie wycinać kółka ( u mnie o średnicy 10 cm ).

Na każdy krążek kłaść porcje farszu, zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na ściereczce przykrywając drugą, co zapobiegnie wysychaniu pierogów.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać troszkę oleju, ponownie zagotować i wkładać pierogi.
Od wypłynięcia gotować kilka minut i wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać gorące z ulubioną surówką ( można okrasić lub podsmażyć na patelni ).

A juz za kilka dni nowe promocje, nie zapomnijcie zajrzeć a dowiecie się jakie te promocje będą.


2 komentarze:

  1. Ale fajne :) Zaciekawiły mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jak lubisz soczewicę to na pewno Ci zasmakują :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...