środa, 1 kwietnia 2015

Schab paprykowo - czosnkowy

                         Taki schab zrobi każdy bez obaw, że coś się nie uda, coś nie wyjdzie. Praktycznie robi się sam. My tylko musimy zagotować zalewę i pilnować czasu. A schabik potem będzie pyszny, soczysty i idealny na każdą okazję a najbliższą są przecież Święta Wielkanocne.
Jeśli jeszcze tą metodą nie przygotowywaliście mięs do pieczywa to koniecznie to nadróbcie.

A schabik pięknie się prezentuje na równie pięknym talerzu z kolekcji Jesień od Porcelana Bogucice


1 kg schabu bez kości
ZALEWA :
1,5 l wody 
1 łyżeczka wędzonej papryki ( czubata )
1 łyżka suszonych płatków czosnku ( może byś świeży )
1 łyżeczka soli morskiej ( czubata )
1/2 łyżeczki ziarnistego kolorowego pieprzu
1 łyżka syropu trzcinowego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 łyżki oleju rzepakowego

Schab umyć i osuszyć.
Składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.
Gotować około 5 minut a potem zalewę wystudzić.
Do zimnej zalewy włożyć schab i doprowadzić zalewę do wrzenia.
Gotować 5 minut pod przykryciem, potem wyłączyć ogień i zostawić schab w zalewie do wystudzenia.
Gdy zalewa będzie zimna znowu czynność powtórzyć, czyli zagotować mięso z zalewą i gotować pięć minut.
Zostawić do wystudzenia. wyjąc schab na kratkę aby obciekł z zalewy i wstawić do lodówki.
Podawać jako przekąskę lub zamiast wędlin do pieczywa.

Nowa gazetka już jest, nie zapomnijcie zajrzeć.
Bo oferta ważna tylko w dniach 2 - 4 kwietnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...