piątek, 17 kwietnia 2015

Zapiekany ryż z jabłkami pod śmietanową pierzynką

                           Ryż zapiekany z jabłkami to smak mojego dzieciństwa. Co prawda moja mam nie robiła na wierzchu pierzynki tylko polewała słodką śmietaną ryż ale i tak smakiem bardzo przypomina mi te chwilę kiedy byłam mała dziewczynką. Dziś to ja robię ryż zapiekany swoim chłopakom. Można to danie podać na obiad ale są tacy co jedzą je na deser. Kwestia gustu. jedno jednak jest pewne, że taki ryż jest smaczny.




Ryż :
400 g ryżu 
1,5 l mleka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli

Jabłka :
10 jabłek
3 łyżki masła
7 łyżek syropu trzcinowego
1 łyżka cynamonu

Pianka :
1 śmietana 12 % gęsta ( 400 g )
1 szk słodkiej śmietanki 18 %
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru ( lub do smaku )

W garnku zagotować mleko z masłem i solą.
Wsypać ryż i bardzo często mieszając gotować około 15-20 minut w zależności od ryżu. do wchłonięcia mleka.
Zakryć garnek pokrywką i odstawić.
W szerokim rondlu roztopić masło.
Jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do masła i prażyć 5 minut.
Dodać syrop i cynamon i wymieszać.
Zdjąć z ognia.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę ryżu.
Na ryż wyłożyć jabłka i znowu wyłożyć resztę ryżu.
Obie śmietany dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i wylać na ryż.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem ( bez termoobiegu do 200 ) i zapiekać przez 30 minut.
Podawać na gorąco.

A już dziś możecie zobaczyć co czeka Was za 3 dni. Tydzień hiszpański i portugalski w Lidlu oczywiście. Koniecznie zajrzyjcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...