piątek, 8 maja 2015

Chleb samo zdrowie na zakwasie

                             Dziś chleb z dodatkami jakie były pod ręką. Na śniadanie czy kolację w sam raz. Taki chleb nie potrzebuje do duetu wędliny, wystarczy masło i zdrowe warzywa, których w sklepach jest coraz więcej. Jednym słowem zdrowo i smacznie.



50 g słonecznika łuskanego
2 łyżki sezamu
2 łyżki złotego lnu
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżki otrąb pszennych prażonych
6 łyżek otrąb owsianych ( 18 % błonnika )
1/2 szk zakwasu żytniego
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1/4 szk oleju rzepakowego
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej typ 500

Drożdże dokładnie wymieszać z cukrem.
Dodać zakwas, wodę oraz olej i wymieszać składniki.
Następnie wszystkie ziarna umieścić w misce, wymieszać.
Do mieszanki drożdży z zakwasem wsypać wymieszaną z solą mąkę, na to mieszankę ziaren a potem drewnianą łyżką wymieszać ciasto do połączenia składników.
Dalej ciasto wyrabiać ręcznie kilka minut.
Gotowe oprószyć mąką, zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Czas zależy od temperatury otoczenia.
Gdy ciasto chlebowe podwoi objętość, znów je wyrobić przebijając kilka razy celem odgazowania ciasta.
Przełożyć je do oprószonej mąką keksówki o wymiarach 30 x 12 cm mierząc górne krawędzie i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte szybko naciąć i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 - 50 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Zapraszam do lektury - co też ciekawego kryje się w gazetkach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...