sobota, 30 maja 2015

Słodko pikantna karkówka


4 kotlety z karkówki ( grubości około 1,5 cm )
sól do zmiękczania mięsa
pieprz kolorowy do smaku
czosnek granulowany do smaku
 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok do smaku
1/2 szk sosu tajskiego chili słodko pikantnego
4 łyżki oleju ryżowego

Kotlety z karkówki umyć, osuszyć i lekko rozbić ( wystarczy dłonią złożoną w pięść ).
Każdy kotlet z obu stron oprószyć solą do zmiękczania mięs i odstawić na około 15-20 minut.
Po tym czasie oprószyć je pieprzem świeżo zmielonym, czosnkiem i przyprawą ognisty smok.
Pozostawić na kolejne 10 minut.
Na patelni rozgrzać olej, położyć kotlety i podsmażyć na zloty kolor z obu stron.
Gdy mięso się zrumieni wlać sos chili i dusić na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu przewracając kotlety. 

Dodatkowo gazetki dla Was




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...