czwartek, 11 czerwca 2015

Bułki drożdżowe z truskawkami

                       Dziś znowu truskawkowo. Tym razem drożdżówki z truskawkami i kruszonką.
A drożdżówki pięknie się prezentują na talerzu Evolution White


na ciasto
7 szk mąki pszennej typ 500
1 szk mąki kukurydzianej
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego domowego
1 szk cukru
250 g margaryny do pieczenia
100 g świeżych drożdży
2 szk letniego mleka

kruszonka
300 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g margaryny do pieczenia

truskawki

W rondelku wymieszać drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki maki, wlać 1/3 szk letniego mleka i wszystko wymieszać.
Odstawić zaczyn pod przykryciem do wyrośnięcia.
Margarynę stopić w innym naczyniu a mleko podgrzać.
Potem do miski wsypać mąki, resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko i drewnianą łyżką wymieszać.
Wlać letnią margarynę i już ręcznie wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić i rozpłaszczyć na blacie.
Foremką lub innym naczynie w kształcie okręgu wycinać kółka i układać je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
Na środku powtykać umyte truskawki.
Zrobić kruszonkę łącząc mąkę z cukrem i margaryną i rozłożyć ją na truskawkach.
Bułki zostawić do podrośnięcia a potem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni  z termoobiegiem.
Po upieczeniu bułki przestudzić.

I coś na dodatek czyli nowe promocje i nowe gazetki :)





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.