czwartek, 25 czerwca 2015

Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju

                           Dziś mam dla Was pyszne i chrupiące bułeczki pszenno - żytnie na lnianym oleju.
Wiem, wiem jeszcze ciepłe są niezdrowe ale takie są najlepsze. No a jeszcze jakbyśmy mieli do nich domowe masełko to już poezja. Nie trzeba wtedy ani wędliny, ani sera a nawet pomidora czy ogórka. W pieczywie fajne jest to, że nie musi być nudne i zawsze możemy kombinować z proporcjami i rodzajami mąk czy dodatków. Jednym słowem pełna dowolność i więc mam dziś takie oto bułki.



300 g mąki pszennej typ 450
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
350 ml letniej wody

W misce robota wymieszać drożdże z cukrem i wodą.
Następnie dodawać mąki zmieszane z solą, oczywiście końcówka do wyrabiania to hak.
Ciasto wyrabiać 5 minut, dodać olej i wyrabiać kolejne 5 minut.
Oprószyć je mąka i zakryć miskę ściereczką niech ciasto podrośnie.
Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na blat, wyrobić i podzielić na 10 części.
Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem ( oczywiście do pieczenia ).
Bułki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia a potem piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczone przestudzić na kratce.

I jeszcze na koniec gazetki
Przypominam Wam, że jeszcze macie okazję kupić produkty w ramach tygodnia amerykańskiego
A już za klika dni tydzień francuski
Nie przegapcie promocji w Lidl i Kaufland




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...