wtorek, 16 czerwca 2015

Sałatka na kilka kęsów

                           Ta sałatka powstała dosłownie w chwilę i z samych resztek, których szkoda było wyrzucić. W efekcie wyszła smaczna sałatka, w sam raz na zapchanie żołądka gdy zgłodniejemy a nie chcemy się objadać.

Sałatka podana w misce Agawa Platin


Przepis bierze udział w konkursie




sos :
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
4 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka octu
sól do smaku
słodka papryka do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka syropu trzcinowego

składniki sałatki :
1 garść sałaty rzymskiej ( młode liście )
1 mała garść świeżego szpinaku
1 jajko ( ugotowane na twardo )
1/4 pomidora
1 plaster cebuli
1 truskawka
2 plastry szynki lub innej wędliny
1 łyżka sera sałatkowego typu feta
2 łyżki grzanek czosnkowych
1/2 łyżeczki czarnuszki
kilka szczypiorków
1 mała gałązka natki pietruszki

Liście sałaty i szpinaku umyć i dokładnie osuszyć.
Rozłożyć w misce i przygotować pozostałe składniki.
Jajko pokroić na ćwiartki, pomidora na cząstki, wędlinę pokroić na pół i zwinąć w rożki,  cebule pokroić na cienkie paseczki, truskawkę na ćwiartki.
Składniki sosu wymieszać najlepiej umieszczając składniki w małym słoiczku, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsnąć kilka razy.
Na zieleninie rozłożyć przygotowane składniki, posypać grzankami i czarnuszką oraz rozdrobnionym serem, polać sosem i na sam koniec dodać odrobinę szczypiorku i natki.
Sałatka gotowa jest do spożycia.

A już za kilka dni tydzień amerykański w Lidlu.
Koniecznie zajrzyjcie co ciekawego będziecie mogli kupić w atrakcyjnych cenach :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...