środa, 8 lipca 2015

Słodko - kwaśna potrawka z kurczaka

                             Co tu dużo pisać ??? Mam dziś dla Was pyszne i szybkie danie z makaronem. Kurczak, kurki to świetny duet. Spróbujcie a nie zawiedziecie się, no chyba że to nie Wasze klimaty. Ja użyłam kurek blanszowanych ale jeśli macie świeże bo to już sezon ale zważywszy na ostatnie upały to raczej będzie ciężko, to śmiało możecie użyć świeżych ( będzie smaczniej ).



 ćwiartki z kurczaka
1 cebula
1 średnia cukinia
1 garść szpinaku
150 g dyni
200 g blanszowanych kurek
1 papryczka pepperoni ( czerwona )
1 szk sosu tajskiego słodko kwaśnego
1 szk rosołu
DODATKOWO :
sól
pieprz czarny
pieprz cayenne
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/4 szk wody
3 łyżki oleju

Ćwiartki kurczaka umyć i wyciąć mięso ( kości i skórę odłożyć np. do ugotowania wywaru ).
Mięso pokroić na kawałki, wrzucić do rondla rozgrzanego z odrobiną oleju i podsmażyć.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć.
Następnie dodać szpinak, pokrojona papryczkę i cukinię i dalej smażyć kilka minut.
Na koniec dodać kurki i pokrojoną w plastry dynię oraz dodać przyprawy i podlać bulionem oraz wlać sos.
Wszystko dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Po kilku minutach mąkę kukurydzianą wymieszać z wodą i zagęścić sos, zagotować, w miarę potrzeby jeszcze doprawić i podawać np. z makaronem.

I oczywiście jak zawsze mam dla Was gazetki - zajrzyjcie :)




2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...