piątek, 3 lipca 2015

Truskawkowo - rabarbarowy kefirowiec

                      Dziś mam dla Was pyszne i proste ciasto. Truskawki, rabarbar ale możecie użyć innych owoców. Na pewno też będzie smacznie. Choć na dworze upał to coś słodkiego jednak by się zjadło. I korzystając z tego, że mam jeszcze trochę rabarbaru i kupiłam truskawki wyszło ciacho właśnie takie. Oczywiście uda się każdemu nawet początkującej pani domu. Więc do dzieła i pieczemy ciacho.



250 g truskawek
250 g rabarbaru
350 g kefiru
2,5 szk mąki tortowej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk oleju lnianego
3/4 szk drobnego cukru 
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka ( M )
cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej

Do robota z końcówką do ubijania wbić jajka, wsypać oba cukry i ubić na puszystą masę.
Następnie dodać olej oraz kefir i chwilę miksować na wysokich obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą w robocie.
Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 28 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia a potem posypać je bułką tartą ( bułka wchłonie soki z owoców i w cieście nie zrobi się zakalec ).
Na cieście ułożyć pokrojone truskawki i rabarbar.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem ( choć najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ).

I tradycyjnie gazetki i okazje, których nie możecie przegapić.
Wystarczy klik w gazetki i mamy ofertę na wyciągnięcie dłoni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...