sobota, 22 sierpnia 2015

Domowe bezy

                                Świetnym sposobem na wykorzystanie białek są bezy. Jeśli nie zależy Wam na ich kształcie możecie zachęcić do wyciskania ich swoje dzieciaczki. Ja miałam pomocnika czyli młodszego synka. Bezy zrobił według swoich możliwości i nie są tak piękne jakie można kupić. Ale wyszły smaczne i młody miał niezłą frajdę przy ich przygotowaniu.



150 ml białek
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka o pokojowej temperaturze ubić na prawie sztywna pianę.
Potem porcjami dodawać cukier i miksować do momentu aż cukier się rozpuści.
Gdy piana jest lśniąca dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę.
Piane wyłożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pianę robiąc dowolne kształty ( u mnie robił to synek więc beziki wyszły troszkę nierówne, ale ważne że dziecko miało frajdę ).
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszyć bezy 30 minut.
W połowie czasu można blachy zamienić czyli górną dać na dół.
Potem zmniejszyć temperaturę do 95 stopni i suszyć bezy jeszcze 45 minut, w połowie czasu znów blachy zamienić miejscami.
Gotowe bezy wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia bo w przeciwnym razie zmiękną i staną się kleiste.

Promocje - zajrzyjcie :)


4 komentarze:

  1. Domowe są najlepsze! Kupnych bym chyba nawet nie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. domowe, słodkości na weekend :)

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...