sobota, 1 sierpnia 2015

Jagodowy sernik

                      Dawno nie było sernika i w sumie jakoś prawie cały miesiąc nic nie piekłam słodkiego dla nas. I troszkę się już stęskniliśmy za domowymi łakociami. No i upiekłam własnie sernik z jagodami. Jest po prostu pyszny, spróbujcie a przekonacie się sami. Zapraszam po przepis.

Sernik idealnie komponuje się z Diament Gold



600 g półtłustego twarogu
340 g jogurtu greckiego
4 duże jajka
3/4 szk cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 szk jagód ( u mnie mrożone )
2 łyżki mąki
cukier puder
okrągłe biszkopty

Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać.
Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć.
Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

I tradycyjnie zapraszam Was do przejrzenia gazetek.
Tylko klik w zdjęcie i mamy gazetki w zasięgu oka :)






4 komentarze:

  1. nigdy jeszcze nie piekłam sernika na biszkoptach, pięknie wygląda, będę musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja piekę bardzo często. Mniej pracy i równie smacznie. Choć z innym spodem można pokombinować :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...