niedziela, 16 sierpnia 2015

Pieczony karczek czosnkowy

                                 Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszne mięsko do pieczywa. Jest to karczek mocno czosnkowy pieczony. Jak wiadomo w sklepach to co sprzedaje się jako kiełbasy czy szynki to często z wędlinami nie ma nic wspólnego. Bo czytając etykietę ze składnikami często oczom nie wierzymy co też w tych produktach się kryje. Dlatego ja bardzo często robię różne mięsiwa do pieczywa. Wiem co jem i co daję mojej rodzinie. A żeby nie było nudno staram się robić różne smaki i różne mięsa.



2 kg karkówki bez kości kupisz tutaj
Marynata :
1 łyżka soli peklowej
2 łyżki soli czosnkowej
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny

Składniki marynaty wymieszać.
Karczek umyć, osuszyć i obsypać marynatą mięso.
Natrzeć je z każdej strony masując mięso.
Potem ułożyć je w dowolnym naczyniu, przykryć i wstawić do lodówki.
Dwa razy dziennie obracać mięso i tak przez 3 dni.
Potem mięso wyłożyć na blaszkę zabezpieczoną papierem do pieczenia ( będziemy mieć mniej mycia ) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Mięso wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia.
Jeśli chcemy możemy karczek podać na ciepło po 10 minutowym odczekaniu po wyjęciu z piekarnika.

Macie jeszcze kilka dni na super promocje, zajrzyjcie i wybierzcie się na zakupy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...