poniedziałek, 28 września 2015

Kolorowe jesienne ciasto

Jakoś to ciasto mi umknęło i nie opublikowałam go do tej pory na blogu.
A jest to ciasto, które wywalczyło pierwsze miejsce na FB w grupie " proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta ".
Szkoda, że już takie konkursiki nie są tam organizowane, bo fajna zabawa była.
No ale cóż, zadecydowano i tak musi być/
Jeśli macie ochotę to po prostu je upieczcie a jeśli jeszcze podeślecie mi fotkę swojego wypieku to byłoby super.
Bo otrzymuję od Was info, że wykorzystujecie moje przepisy a fotek brak.
A było by mi bardzo miło gdybyście podzielili się zdjęciami.
Tak więc zapraszam do pieczenia i fotografowania nie tylko tego ciacha.


Biszkopt :
6 jajek kupisz tutaj
3/4 szk cukru
3 łyżki cukru waniliowego kupisz tutaj
3 łyżki stopionej margaryny Kasia
1 szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej typ 500
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa marchewkowo - jabłkowa
350 g marchewki
650 g jabłek
2 szk wody
2 galaretki truskawkowe

Masa budyniowa :
1/2 l mleka kupisz tutaj
2 żółtka
1/2 szk cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g margaryny Kasia kupisz tutaj

Galaretka :
500 g drobnego bezpestkowego winogrona kupisz tutaj
3 galaretki kiwi
1 l wody ( gorącej, przegotowanej )

Biszkopt :
Żółtka oddzielić od białek.
Do białek dodać szczyptę soli a do żółtek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
Żółtka utrzeć do białości, potem przesiać do nich mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Z białek ubić pianę, część dodać do ciasta, wymieszać a potem dodać resztę piany i połączyć wszystko ale delikatnie.
Blachę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylać do niej ciasto.
Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa marchwiowo - jabłkowa
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości.
Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek.
Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.

Masa budyniowa :
Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń.
Gotowy przykryć, wystudzić.
Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
Miksować aż masa dobrze się połączy.

Galaretka :
Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać.
Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.

Przełożenie :
Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie.
Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ).
Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki.
Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę.
Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta.
Na koniec kroić w kostkę i zajadać.






2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...