piątek, 25 września 2015

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

Lubicie ciasteczka ?
Ja bardzo i dziś mam własnie takie pyszne, kruche z czekoladą i rodzynkami.
Polecam do kawki czy herbaty.
Mało pracy a jaka radość jedzenia takich ciasteczek.
No i nie tylko dzieci je uwielbiają.


2,5 szk mąki pszennej typ 500 
2 łyżki mleka kupisz tutaj
2 szczypty soli
250 g miękkiej margaryny do pieczenia lub masła kupisz tutaj
1 jajko kupisz tutaj
1/2 szk cukru
16 g cukru waniliowego
3/4 szk rodzynek
3 łyżki czekolady do kawy i deserów
ok. 75 g wiórków kokosowych

Do miski robota włożyć miękką margarynę, wsypać oba cukry i utrzeć.
Dodać mleko, jajko i ucierając dodawać mąkę.
Wyrobić ciasto, dodać czekoladę oraz rodzynki i połączyć je z ciastem.
Gotowe wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować z nich wałki o średnicy około 6 cm.
Każdy wałek ciasta obtoczyć w wiórkach i zawinąć w folię aluminiową.
Tak przygotowane pakunki włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Potem wyjąć je i przygotować blachy z wyposażenia kuchenki po czym wyłożyć je papierem do pieczenia.
Każdy wałek ciąć na krążki o grubości około 5-8 mm i układać na blachach.
Ciasteczka lekko spłaszczyć.
Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 12-15 minut w zależności od piekarnika.
Wystudzić i zajadać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.