wtorek, 29 września 2015

Pieczony boczek

Pyszny domowy boczek pieczony.
Zachęcam Was do robienia domowych mięs bo wiemy co jemy.
Wiem, powtarzam się ale patrząc w sklepach na wędliny, które różnią się tylko nazwą a często wyglądają tak samo odechciewa się kupienia ich.
A wiadomo, że takie swojskie to i kosztują i nie każdego po prostu na nie stać.
Dlatego warto pomyśleć nad domowymi wypiekami typu boczek czy inne mięso.
Naprawdę warto, zdrowiej i smaczniej.


2 kg świeżego boczku
1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku ( opcjonalnie )

Boczek( ja miałam bez skóry) umyć i osuszyć.
Natrzeć wszystkimi przyprawami i odstawić na 2 godziny.
Zwinąć w rulon,naciąć z wierzchu w kratkę, posypać majerankiem, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1,5 godziny. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...