wtorek, 22 września 2015

Sos warzywny - dary jesieni

Sos warzywny na zimę do pizzy, dań z makaronem a nawet jako sos do klopsików.
Dość ostry ale smaczny, oczywiście kto nie lubi strych smaków może dać mniej przypraw.
No i druga sprawa, można z takim sosem pokombinować jeśli chodzi o jego skład.
Bo jak ktoś nie lubi jakiegoś warzywa może dać inny według swoich upodobań.
Mi osobiście takie połączenie zasmakowało i zrobię jeszcze kilka słoiczków bo sosik pycha jest.


600 g dyni
600 g cukinii
2 marchewki
1 pietruszka
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
800 g pomidorów
4 ząbki czosnku
do smaku :
sól
pieprz
czerwona czubrica
papryka słodka

Wszystkie warzywa obrać,  usunąć gniazda nasienne i dowolnie pokroić ale nie za grubo bo będą nam dłużej się gotować.
Do garnka wlać kilka łyżek oleju, wrzucić wszystkie warzywa oprócz pomidorów ( nie ma znaczenia że część szybciej zmięknie ) i podsmażyć około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Można podlać 1/2 szk wody.
Gdy warzywa będą miękkie dodać pokrojone pomidory oraz przyprawy i dalej wszystko dusić aż pomidory lekko się rozpadną.
W razie konieczności jeszcze doprawić i wszystko zmiksować blenderem.
Jeszcze gorącym sosem napełnić słoiki i szybko zakręcić zakrętkami.
Sos zostawić do wystudzenia i zamknięcia się słoików.
Tak i sos przechowywać w chłodnym miejscu do miesiąca a jeśli chcemy mieć na dłużej bo zrobimy na przykład podwójną porcję to warto je dodatkowo zapasteryzować  ( 20 minut wystarczy ).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...