poniedziałek, 7 września 2015

Tatar wołowy



500 g wołowej ligawy
500 g wołowiny na zrazy
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy ciemny do smaku
kilka łyżek oleju
kilka łyżek wody
cebula
ogórki konserwowe

Oba rodzaje wołowiny zmielić w maszynce do mięsa dwa razy lub posiekać ostrym nożem.
Przełożyć zmielone mięso do miski najlepiej szklanej lub ceramicznej, dodać wodę która sprawi, że tatar nie będzie twardy.
Następnie dodać sos sojowy, sól, pieprz i olej i wymieszać mięso.
Odstawić na kilkanaście minut i ewentualnie doprawić.
Ogórki i cebule osobno pokroić w kostkę.
Porcje mięsa formować w kulki lub nakładać łyżka do lodów i układać na talerz.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć robiąc na środku wgłębienie.
W każde wgłębienie rozdzielić posiekaną cebulę a dookoła położyć pokrojone ogórki.
Podawać z pieczywem, jak ktoś lubi może dodać musztardę lub żółtko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...