sobota, 31 października 2015

Ciasto marchewkowo cukiniowe

Bardzo nietypowe połączenie składników.
Ale wbrew pozorom marchew i cukinia są świetnymi składnikami do słodkich wypieków.
Spróbujcie a przekonacie się, że to możliwe.
Cukinia i marchew to idealne połączenie.


5 jajek kupisz tutaj
150 g margaryny Kasia
2 szk mąki kupisz tutaj
1 szk cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
2 duże marchewki
150 g cukinii
150 g krówek
2 łyżki mleka
1 łyżka polewy czekoladowej w drażetkach
2 łyżki kandyzowanej papai
2 łyżki płatków migdałowych

Umytą i obraną marchewkę i cukinię zetrzeć osobno na tarce o najmniejszych oczkach.
Z cukinii odcisnąć sok.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
Kasię roztopić i wystudzić.
Jajka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Do ubitych jajek wlewać małym strumieniem margarynę cały czas miksując.
Dodać kakao oraz mąkę i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać startą marchewkę i cukinię i wszystko dokładnie ze sobą połączyć.
Masę przełożyć do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piec 45 minut w 185 stopniach.
Do rondelka wlać wodę, na niego postawić metalową miseczkę.
Wodę zagotować.
Do miseczki wrzucić krówki, polewę w drażetkach i dodać mleko.
Podgrzewać aż krówki się rozpuszczą a masa będzie jednolita.
Uważać aby się nie zagotowało.
Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto.
Na koniec udekorować papają i płatkami migdałowymi.



1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda :)
    Dodałam Twojego bloga do obserwowanych. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...