sobota, 10 października 2015

Jabłka pieczone

Jesień to idealna pora roku na pieczone jabłka.
Ale oczywiście taki deser możecie robić kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota.
Do pieczenia wybieramy takie jabłka, które się nam nie rozsypią.
Takie jabłuszka zastąpią nam ciasto gdy nie mamy ochoty lub czasu na pieczenie go.
A tu raz, dwa i mamy coś pysznego, słodkiego i zdrowego.



5 jabłek kupisz tutaj
1 garść rodzynek
1 garść żurawiny
1 garść płatków migdałowych
2 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka płynnego miodu kupisz tutaj
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
do posypania: karmel z wanilią w młynku
                     cukier cynamonowy w młynku
                     czekolada w młynku

Umyte i wytarte jabłka przekroić na pół.
Z każdej połówki usunąć gniazda nasienne i wydrążyć trochę miąższu.
Uzyskany miąższ rozgnieść widelcem razem z sokiem z cytryny.
Do miąższu dodać rodzynki, żurawinę i migdały, miód, cukier waniliowy i wino i wszystko wymieszać.
Tak przygotowanym farszem napełnić połówki jabłek.
Na każdą porcję posypać karmel z wanilią i cukier cynamonowy po 5 obrotów młynkiem.
Piec w temperaturze 185 stopni przez 25 minut.
Po nałożeniu na talerzyki posypać czekoladą z młynka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...