niedziela, 4 października 2015

Kaczka pieczona

Czy lubicie kaczkę ? Ja kaczkę jadam ale bardzo rzadko.
Dziś zwykła pieczona kaczka z chrupiącą skórką.
Tak, wiem że to niezdrowe ale taka skórka jest pyszna i czasami dziwię się, że są osoby które jej nie lubią.
No ale cóż mają takie prawo.
Zapraszam Was więc na kaczuszkę z domowego chowu a nie ze sklepu, bo taka jest najlepsza.
Oczywiście jak nie macie dostępu do takiej z gospodarstwa to możecie kupić.


1 kaczka
5 łyżek octu balsamicznego
sól do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 szczypty ostrej papryki

Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć ewentualne wystające ze skóry pałeczki  i podzielić na porcje. 
Korpusy odłożyć i wykorzystać np. do zupy ( ja ugotowałam rosół ).
Kawałki kaczki włożyć do miski, dodać wszystkie przyprawy.
Dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa.
Odstawić  miskę przykrytą folią spożywczą na co najmniej godzinę.
Po tym czasie przełożyć kaczkę do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60-70 minut.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.