piątek, 23 października 2015

Keks bananowy z orzechami i rodzynkami

Keksy są różne, bo można dodać do nich różne składniki.
A to tradycyjną mieszankę keksową a to inne bakalie.
Ja mam dziś keks nietypowy bo bananowy z dodatkiem rodzynek i orzechów.
Taki keks nie jest suchy a wilgotny i bardzo smaczny.


mąka pszenna 3 i 1/2 szk kupisz tutaj
     cukier 1,5 szk
     orzechy ziemne 100 g
     rodzynki 100 g
     olej 2/3 szk kupisz tutaj
     jajka 5 szt kupisz tutaj
     banany 4 szt kupisz tutaj
     czekolada gorzka 100 g
     soda oczyszczona 2 łyżeczki
     proszek do pieczenia 1 łyżeczka
     skórka z 1 cytryny otarta

Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch foremek keksowych. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.




2 komentarze:

  1. Ciekawy i latwy przepis, zabieram sie do konstrukcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...