wtorek, 20 października 2015

Pieczone pałki z ziemniakami i papryką

Dziś danie z tak zwanych jednogarnkowych .
Lubię takie dania, bo robi się szybko i dobrze smakują.
Wystarczy składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i już.
A gdy członkowie rodzinki wrócą do domu po pracy czy szkole będzie czekać na nich pyszny i gorący obiadek.


Pałki :
8 pałek z kurczaka
1 łyżka marynaty do drobiu
4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
Ziemniaki :
1,5 kg ziemniaków kupisz tutaj
2 czerwone papryki kupisz tutaj
1 duża cebula
1 łyżka przyprawy skarb morski ( sól morska z ziołami )
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Pałki umyć i osuszyć, wrzucić do miski.
Dodać wszystkie przyprawy i chwilę masować.
Odstawić na 30 minut.
Obrane ziemniaki i paprykę pokroić w sporą kostkę a cebulę w piórka.
Wrzucić wszystko do miski, dodać przyprawy i wymieszać.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Najpierw wrzucić do niego ziemniaki a potem ułożyć na górze pałki.
Piec przykryte w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 30 minut, po czym zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i piec jeszcze 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.