poniedziałek, 16 listopada 2015

Ciasto czekoladowo - kawowe

Dzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis.
Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne.
Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku.
Bo dzięki takiej po upieczeniu biszkopt jest bardzo puszysty i ma fajny wygląd.
Ja użyłam Tchibo ale jeśli nie macie możecie dać inną, ważne aby były granulki.
Jeśli już dziś myślicie co upiec na następny weekend to ta propozycja jest idealna.


BISZKOPT :
6 jajek ( M ) klik
3 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( czubate u mnie Tchibo black&white ) ale może być innaklik
1/2 szk cukru klik

MASA :
750 ml mleka 3,2 % klik
2 budynie czekoladowe
1/3 szk cukru klik
250 g masła ( miękkiego ) klikklik

POLEWA :
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
1/3 szk cukru
2 łyżki mleka
1 listek żelatyny

DODATKOWO :
biała posypka do ciast
kawa w czekoladzie
słaba kawa do nasączenia

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózga lub łyżką.
Na koniec dodać kawę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 minut.
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.

MASA :
Garnek przelać zimną wodą i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
Następnie zakryć w garnku budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać zimny budyń.
Gdy masa jest dobrze wymieszana przystąpić do zrobienia polewy.

POLEWA :
W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści.
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce zostawiając papier z pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć połowę masy.
Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem.
Znów nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć a na koniec polać ciasto polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki aby związało.
Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.




5 komentarzy:

  1. Ależ to Twoje ciasto wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam bo jest pyszne :)

      Usuń
  2. Dla takich cukrozerow jak my to niezla pokusa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...