czwartek, 12 listopada 2015

Drobiowa mozaika z warzywami

Zamiast sklepowej wędliny polecam Wam dziś coś z drobiu.
Jest to filet z kurczaka z warzywami.
Jest to propozycja dla tych co nie mają szynkowara.
Jak widać nie musimy wydawać pieniędzy na jego zakup choć teraz można kupić w dobrych cenach.
Tak więc takie mięsko świetnie się sprawdzi jako domowa wędlina na co dzień i od święta.

600 g piersi z kurczaka
1 szk mieszanki chińskiej ( użyłam mrożonej )
4 łyżki posiekanego świeżego koperku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka spożywczej żelatyny

Filet umyć i pokroić na duże kawałki a potem przełożyć do miski.
Dodać posiekany koperek oraz mieszankę i przyprawy i wymieszać.
Odstawić na godzinę.
Następnie wszystko umieścić w mocnym woreczku ( u mnie worek do pieczenia ryby ) i dokładnie zawinąć jak najciaśniej aby w woreczku nie buło powietrza.
Woreczek dodatkowo można zabezpieczyć zawiązując go sznurkiem wędliniarskim.
Paczuszkę włożyć do garnka, zalać zimna wodą aby mięso buło zakryte i zakryć pokrywką taką najlepiej z otworem.
W otwór włożyć termometr kuchenny i podgrzewać do uzyskania temperatury o wartości 90 stopni.
Nastawić minutnik na godzinę i zostawić garnek niech mięso się parzy.
Po godzinie delikatnie wyjąć pakunek, położyć na talerzu i obciążyć na przykład kładąc na pakunku deskę a na nią garnek z wodą.
Zostawić do całkowitego wystudzeni a potem na samym talerzu wstawić najlepiej na noc do lodówki.
Przed podaniem wyjąć wędlinę z woreczka i kroić w plastry.



2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...