czwartek, 5 listopada 2015

Filet z kurczaka z dynią

Typowo jesienna propozycja czyli filet z kurczaka z dynią.
Do tego dania użyłam dyni Hokkaido ale jak nie macie takiej to możecie użyć dowolnej.
Idealna propozycja dla wielbicieli dyni ale zapewniam Was, że nawet jeśli jej nie lubicie to i tak będzie Wam smakować.
Przekonajcie się sami.

Przepis bierze udział w konkursie

Bitwa na przepisy

LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY



1 duży filet z kurczaka 
1/ cebuli
120 g dyni Hokkaido lub innej
1/4 szk bulionu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
1 duże jajko
mąka do obtaczania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Dynię pozbawić gniazda nasiennego i obrać ze skóry a potem dowolnie drobno pokroić.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i podsmażyć.
Potem dodać dynię i chwilę smażyć.
Wlać bulion, dodać sól i pieprz i dusić do odparowania bulionu.
Dodać posiekaną natkę i wymieszać farsz.
Filet umyć, rozkroić na płat i rozłożyć na płacie farsz.
Filet złożyć lub zawinąć w roladę.
Potem obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i opanieować w bułce tartej.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i położyć filet.
Smażyć go z obu stron po kilka minut aby dosmażył się w środku.
Podawać np. z ziemniakami i dowolną surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...