poniedziałek, 9 listopada 2015

Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką

Wczoraj świeciło słońce i strasznie wiało a dziś pada i chyba będzie cały taki dzień.
Ciemno i paskudnie, nie lubię takiej pogody.
No ale cóż zrobić, pogoda jest jaka jest i nie możemy mieć innej na nasze życzenie.
Dziś mam coś smacznego, co prawda jest trochę pracy przy tym daniu ale jest smaczne choć kaloryczne.
Ale jak nie będziecie robić go za często to nic się nie stanie ( mam nadzieję ).
A co to za danie ?
A jest to lasagne z trochę innymi dodatkami niż tradycyjnie ale i tak smacznie.
Przepis na sos podam w przepisie choć jak poszperacie na blogu to też znajdziecie w osobnym poście.
Zapraszam po przepis.


 Przepis bierze udział w konkursie
LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
Bitwa na przepisy


1 op makaronu lasagne

Sos beszamelowy :
4 łyżki masła klik
4 łyżki mąki pszennej typ 500
1 l mleka klik
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sos mięsno warzywny :
500 g mięsa wołowo - wieprzowego
1 cukinia
250 g młodej kapusty
1/5 czerwonej papryki klik
kilka łyżek posiekanego szczypiorku
3 ząbki czosnku
kilka łyżek oleju klik
kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól
pieprz kolorowy
chili
papryka słodka
pomidory suszone
bazylia suszona
250 g żółtego sera klik

Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, wsypać mąkę i szybko zamieszać.
Wlewać mleko partiami gotować ciągle mieszając aby nie było grudek.
Czynność powtarzać aż do wykończenia mleka.
Gotowy sos doprawić do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem i wymieszać.

Sos mięsno warzywny :
W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju.
Mięso zmielić i wrzucić do garnka, podsmażyć z posiekanym czosnkiem.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i kapustę.
Dusić kilka minut a potem dodać startą cukinię i dusić jeszcze chwilę.
Podlać wszystko wodą, dodać przyprawy, koncentrat i szczypiorek i dusić sos do miękkości warzyw.
W razie konieczności sos jeszcze doprawić.

Na dnie blachy do pieczenia ułożyć warstwę makaronu, na makaron wylać porcję sosu mięsno warzywnego, na sos sos beszamelowy i posypać trochę startego żółtego sera.
Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien znajdować się ser.
Lasagne wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Podawać na gorąco.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.