sobota, 14 listopada 2015

Pekinka do obiadu

Surówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych.
Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi.
Nashi to chińska gruszka.
W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami.
Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek.

1/2 kapusty pekińskiej klik
1 marchewka
1 mała czerwona papryka
1 jabłko klik
2 nashi
1 cebula
olej lniany
sól
pieprz
cukier
ocet

Kapustę posiekać.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Nashi i jabłko obrać na tarce o drobnych oczkach.
Paprykę pokroić w paski po usunięciu gniazda nasiennego i umyciu.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy i wymieszać.
Surówkę odstawić na około 15 minut aby smaki się przegryzły.

Czy rozglądacie się już za prezentami dla swoich pociech ???
Może tu znajdziecie inspirację :)





2 komentarze:

  1. Raz kupiłam nashi i po zjedzeniu stwierdziłam, że wolę polskie gruszki. Natomiast bardzo fajny pomysł, żeby je wykorzystać w surówkach, tak nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę je jako dodatek do surówek i sałatek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.