piątek, 22 stycznia 2016

Linguine z drobiową potrawką

Dziś danie, które lubi mój mąż a raczej jego składnik.
Uwielbia makarony.
Gdy jest na obiad coś z makaronem to lubi potem jak go trochę zostanie wyjadać taki suchy i zimny z durszlaka.
Ale do tego makaronu przygotowałam potrawkę z piersi kurczaka, którą wcześniej zamarynowałam w occie balsamicznym.
Danie wyszło smaczne i robi się je szybko więc idealne dla zabieganych.



500 g makaronu linguine Primo Gusto Melissa
1 duża pierś z kurczaka Melissa
4 łyżki octu balsamicznego Primo Gusto Me
400 g mieszanki meksykańskiej
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka suszonej cebulki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
ok. 600 ml bulionu ( rosołu )
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
do smaku :
sól
pieprz
ostra papryka

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w sporą kostkę.
Przełożyć do głębokiego talerza, zalać octem balsamicznym i wymieszać.
Odstawić na 15 minut a potem rozgrzać szeroki rondel, wlać olej i przełożyć kawałki kurczaka.
Podsmażyć a potem dodać mieszankę i koperek oraz cebulkę i czosnek i zalać wszystko bulionem po czym na mały ogniu dusić do momentu aż będzie wszystko prawie miękkie.
Następnie doprawić do smaku przyprawami i na koniec potrawkę zagęścić ziemniaczaną mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Zagotować i podawać z linguine ugotowanym według przepisu na opakowaniu.
Linguine można wymieszać z potrawką lub podać potrawkę obok makaronu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...