piątek, 1 stycznia 2016

Schab pieczony ( marynowany obracany )

Schab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy.
Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna.
Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw.
Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba.
Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy po prostu kawałek zamrozić ale trzeb go szczelnie zawinąć lub zapakować do pojemniczka.
Potem wystarczy go rozmrozić i mamy gotowe mięsko do pieczywa.
W taki sposób można przygotować karkówkę, która nie będzie taka sucha bo jak wiemy schab jest suchym mięsem.


1,5 kg świeżego schabu bez kości
1 łyżeczka soli morskiej ( grubej )
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonej cebulki

Schab umyć i natrzeć mieszanką przypraw wcześniej utartych w moździerzu.
Umieścić go w naczyniu z pokrywką  i wstawić do lodówki.
Co 12 godzin obracać zlewając powstały sok.
Po trzech dniach schab wstawić do piekarnika w naczyniu i piec 90 minut w 170 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Upieczony schab wystudzić i przechowywać w lodówce.
Przed podaniem kroić w plastry.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...