sobota, 9 stycznia 2016

Sernik królewski

Ten sernik piekłam już kilka razy ale jakoś się nie złożyło i nie dodałam przepisu na bloga.
Sernik jest pyszny i delikatny.
Myślę, że sekretem jest to aby masy serowej za długo nie mieszać.
Przeważnie twaróg zaleca się aby trzykrotnie go zmielić ale ja tego nie robię.
Mielę tylko raz ale jak przeczytacie w przepisie mielę na sitku do maku tym najdrobniejszym.
Masa i tak będzie idealna.
I jeszcze jedna uwaga, jeśli nie macie ksylitolu użyjcie po prostu cukru.
Jeszcze zdążycie upiec aby jutro cieszyć się smacznym ciachem do niedzielnej kawki.


Ciasto :
300 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1/3 szk cukru
1/3 szk ksylitolu Kłos Pol
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 jajko
2 łyżki śmietany

Masa serowa :
1 kg twarogu półtłustego
5 jajek
1 budyń śmietankowy ( 40 g )
1/3 szk cukru
1/3 szk ksylitolu
125 g masła ( miękkiego )

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota, założyć noże do siekania i mieszać aż składniki się połączą.
Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części.
Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ).
Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut.
Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę serową.
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa ( powinno się mielić trzy razy ale ja mielę tylko raz na sitku do maku czyli tym najdrobniejszym. Nie trzeb wtedy kolejny raz mielić sera ).
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu.
Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier.
Wsypac budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia.
Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać.
Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę a na masę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto, które schowane zostało do zamrażarki.
Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce.
Przed podaniem dobrze jest wcześniej sernik wyjąć z lodówki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.