środa, 24 lutego 2016

Ciasteczka czekoladowe z kremem czekoladowym

Bardzo szybko się je robi, bardzo szybko znikają.
Ciasteczka z dodatkiem kremu czekoladowego to coś idealnego dla łasuchów.
Jakiś czas temu kremy dostałam w paczce od Lidl Polska i wykorzystałam do ciasteczek.
Oczywiście użyłam też niezawodnej mąki od Kłos Pol.
Wyszło pysznie.


400 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 jajka
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g zimnego masła
2 łyżki śmietany ( 30 % )
2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami ziarna kakoowca
2 łyżki kremu czekoladowego z kawałkami migdałów
dodatkowo
krem czekoladowy z kawałkami migdałów

W misie robota umieścić składniki na ciasteczka.
Założyć nóż do siekania i wszystko siekać aż składniki połączą się w kulę.
Wyjąć masę na blat, szybko zagnieść i utworzyć wałek o średnicy około 5 - 6 cm.
Wałek ciąć na plastry o grubości około 1 cm, w dłoniach formować kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę naciskać widelcem co utworzy nam wzorek.
Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach.
Upieczone wystudzić i na jedno ciasteczko kłaść po pół łyżeczki kremu i dociskać drugim.
Utworzą nam się a la markizy.
Można podać też część ciasteczek bez kremu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...