piątek, 4 marca 2016

Naleśniki z jabłkami i gruszkami

Jeśli zostaną Wam gruszki ze słoika i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić to wykorzystajcie je do naleśników.
W towarzystwie jabłek świetnie się sprawdzą.
Naleśniki możecie usmażyć w większej ilości i potem wykorzystać na przykład do krokietów, bo przecież nie zawsze muszą być na słodko.
Ale te są słodkie i smaczne.


2 kubki ( o poj.300ml ) mąki pszennej
2 kubki ( o poj. 300ml ) mleka klik
1/2 kubka ( o poj. 300ml ) oranżady
3 jajka klik
1 łyżka cukru waniliowego
2 szczypty soli
50 ml oleju klik
Nadzienie :
500 g jabłek prażonych
400 g gruszek z kompotu

Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia.
Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto.
Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki.
Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać.
Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.