wtorek, 15 marca 2016

Schab a la po tajsku

Pyszna kombinacja ze schabu.
Uwielbiam tajski sos i tu własnie dodałam go do tej potrawy.
A jeszcze w połączeniu z makaronem ryżowym to już niebo w gębie jak to się mówi.
Ogólnie danie szybkie i smaczne.



500 g schabu bez kości klikklikklik
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
300 g cukinii klik
250 g obgotowanych kurek
250 g kalafiora
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju klik
3 szczypty pieprzu
2 łyżki sosu sojowo grzybowego
5 łyżek sosu tajskiego chili
  słodko pikantnego
150 ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 paczki makaronu ryżowego wstążki

Wodę na makaron zagotować, osolić i wrzucić go aby doszedł.
Od czasu do czasu pomieszać.
Gdy będzie odpowiedni miękki zalać zimną wodą i odcedzić.

Schab pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem i przeciąć na dwie części.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć kawałki mięsa i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Gdy mięso sie ładnie zarumieni dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki.
Chwilę smażyć a następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki oraz pokrojoną w kostkę cukinię i obgotowane kurki.
Wszystko nadal smażyć, gdy warzywa będą na pół miękkie dodać przyprawy, pietruszkę, podlać woda i dusić około 5 minut.
Na koniec sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z odrobiną wody.
Zagotować.
Schab podawać z makaronem ryżowym lub jak ktoś lubi z ryżem.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.