piątek, 1 kwietnia 2016

Chleb pszenno - lniany

To jest mój pierwszy chleb, który wyrastał w specjalnym koszyku rozrostowym.
Chleb po upieczeniu ładnie się prezentuje.
Jeśli takiego nie macie to możecie go kupić w Kłos Pol
A jak nie możecie sobie pozwolić na jego kupno to spróbujcie w innym koszyku.
Ja koszyk mam dzięki super współpracy z Kłos Pol właśnie.


500 g mąki chlebowej typ 750 Kłos Pol
1/2 szk złotego siemienia lnianego Kłos Pol
8 g suchych drożdży Kłos Pol
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
ok. 300 ml ciepłej wody
5 łyżek oleju

Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem w misce.
Wodę wymieszać z olejem i mieszając suche składniki wlewać wodę.
Mieszać drewnianą łyżką a potem gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem koszt do rozrostu obsypać mąką i włożyć do niego ciasto wcześniej przez chwilkę ponownie wyrobionego aby cisto odgazować.
Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie położyć na nie przycięty papier do pieczenia a potem położyć kratkę z wyposażenia piekarnika i odwrócić tak aby kosz znalazł się na górze.
Delikatnie zdjąć kosz i wstawić kratkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut ( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).
Po upływie 30 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.