środa, 20 kwietnia 2016

Cukinia z komosą i boczkiem

Dziś na obiad była cukinia faszerowana komosą ryżową, boczkiem i serem.
Bardzo lubimy takiego typu dania.
Jest to moje pierwsze doświadczenie z komosą ryżową ale na pewno nie ostatnie.
Komosa jakiej użyłam jest biała.
Musze teraz pokombinować co by jeszcze dobrego z nią zrobić.



2 cukinie klikklik
nadzienie :
2 szk ugotowanej białej komosy ryżowej Kłos Pol
300 g wędzonego boczku klik
10 cm pora
150 g mozzarelli w bloku
( lub innego sera żółtego )
sól
pieprz
papryka ostra

Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na połówki i wydrążyć gniazda nasienne.
Boczek i pora pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Komosę przełożyć do miski, dodać przestudzony boczek z porem i zetrzeć mozzarellę na tarce o grubych oczkach.
Dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie a potem nafaszerować nim połówki cukinii.
Cukinie ułożyć w blaszce do pieczenia i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Gotową cukinię podawać na gorąco, można polać ketchupem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.