poniedziałek, 2 maja 2016

Piegowata kostka

Wczoraj byliśmy nad jeziorkiem Radacz na rybach, Niestety skutek był marny bo jakoś ryby nie brały. Ale człowiek się dotlenił, posiedział nad wodą, zrobiliśmy grilla.
A na osłodę i poprawienie humoru po nie udanym wędkowaniu mieliśmy pyszne ciacho.
Nie wiem czy widzicie ale w biszkopcie są maleńkie kropeczki, pewnie zastanawiacie się co to takiego.
A jest to chia czyli szałwia hiszpańska.
Jakoś nie możemy się przełamać do jedzenia w deserach ze względu na skojarzenie z żabim skrzekiem to dodałam suche do ciasta na biszkopt.
Jakiś czas temu piekłam chleb z chia i był smaczny.
Zapraszam do lektury.


Biszkopt :
6 jajek klik
4 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki nasion chia Kłos Pol
1/2 szk cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego

Masa :
750 ml mleka klik
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
100 g mlecznej czekolady
200 g miękkiego masła

Polewa :
1 szk cukru pudru
5 łyżek słodkiej 18 % śmietanki
30 g mlecznej czekolady

Dodatkowo :
1 słoiczek konfitury z wiśni Premium Rosa
woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, w trakcie ubijania dodawać porcjami oba cukry.
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku i dokładnie ubić.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać chia i wymieszać.
Porcjami dodawać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać.
Blaszkę o wymiarach 29 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie a gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę budyniu i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu.
Dokładnie zakryć budyń i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i dodawać porcjami budyń.
Gdy masa jest gładka zimna czekoladę wrzucić do rozdrabniacza i posiekać na średnią grubość.
Dodać ją do masy i wymieszać.

Pierwszy biszkopt włożyć razem z papierem do pieczenia do blaszki, nasączyć go i wyłożyć konfiturę.
Następnie wyłożyć masę i przykryć drugim plackiem, nasączyć i wstawić ciasto na 10 minut do lodówki.

Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z lodówki, polać je polewą i na koniec na polewę zetrzeć na tarce czekoladę ( schłodzoną ).
Ciasto wstawić z powrotem do lodówki do ścięcia.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.