czwartek, 2 czerwca 2016

Topielec z truskawkami i borówkami pod kruszonką

Topielec to bardzo smaczne i szybkie no i oczywiście proste do zrobienia ciasto drożdżowe.
Do tego ciasta możecie użyć dowolne owoce.
Ja dałam truskawki i borówki.
A dlaczego nazywa się topielec ?
A pewnie dlatego, że ciasto wkłada się do zimnej wody i czeka aż wypłynie.
To znak, że jest gotowe do włożenia do blaszki.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem i upieczenie tego smacznego ciacha.
Do ciasta użyłam mąk z mojego regionu czyli od Młyny Stoisław, jeśli nie macie do nich dostępu to możecie kupić tutaj.



300 g truskawek ( świeżych )
1,5 szk mrożonych borówek ( mogą być świeże )
600 g mąki pszennej koszalińskiej + 2 łyżki do obtoczenia owoców
1 szk cukru
kilka kropel aromatu pomarańczowego
3 jajka
1 szczypta soli
1/2 szk mleka
50 g drożdży
250 g margaryny
Kruszonka :
1 szk mąki krupczatki
1 szk cukru
100 g masła

Drożdże rozpuścić w mleku i dwóch łyżkach cukru.
Do miski wsypać mąkę, dodać aromat i szczyptę soli oraz cukier, dodać drożdże i zetrzeć na tarce margarynę oraz wbić jajka.
Wyrobić ciasto i włożyć je do woreczka.
Dobrze związać woreczek i włożyć go do większej miski, nalać zimną wodę i zostawić ciasto do momentu aż wypłynie.
Potem blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem.
Potem truskawki ( bez szypułek ) obtoczyć w mące i ułożyć na cieście, potem borówki także obtoczyć w mące i rozsypać między truskawkami.
Następnie zrobić kruszonkę i rozłożyć ją na owocach.
Piekarnik nastawić do 175 stopni a gdy lampka kontrolna zgaśnie wstawić lekko podrośnięte ciasto do niego i piec 50 minut.
Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika i ciasto wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo ciasto jest wystarczająco słodkie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...