poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Jagodzianki z lukrem

Jeśli macie jeszcze dostęp do jagód to upieczcie te pyszne bułeczki.
Świetnie smakują jeszcze ciepłe.
Do jagodzianek można użyć jagody mrożone, więc można je piec przez cały rok.
Polane delikatnie lukrem będą super smakować do kawy, herbaty czy kubka mleka lub kakao.
Jednym słowem z tym co najbardziej lubicie.



300 g jagód
700 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
40 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
100 g masła
1 szczypta soli
4 duże jajka
250 ml mleka

Lukier
mleko
cukier puder
( ilość w zależności od tego jakiej gęstości chcemy lukier uzyskać )

Mleko podgrzać, masło stopić w osobnych naczyniach.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami mleka ( letniego ).
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać.
Potem dodać mleko i zaczyn, rozbełtane jajka, wymieszać i na koniec wlać przestudzone masło i wyrobić ciasto.
W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Gdy ciasto odchodzi od rąk, umieścić je w misce, zakryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy wyrośnie podzielić na 16 części.
Lekko spłaszczyć i na środek nałożyć porcje jagód.
Formować podłużne bułeczki, układając zlepieniem do dołu.
Zakryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia, potem piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone przestudzić i polać przygotowanym lukrem z cukru pudru i mleka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...